Wat verandert er bij de komst van het verplicht elektronisch voorschrift?

Tot voor kort kon een voorschrift nog geldig zijn, terwijl de terugbetalingstermijn reeds was verlopen.

In de aanloop van het verplicht elektronisch voorschrijven vanaf 1 januari 2020, zijn er sinds 1 november 2019 reeds een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft regelgeving omtrent terugbetalingstermijn en geldigheidsduur van het voorschrift. In een volgende fase, die start vanaf 1 juni 2020, zal men de laatste veranderingen in de regelgeving doorvoeren zodat de geldigheidsduur en de terugbetalingstermijn van voorschriften op elkaar zijn afgestemd.

1. Regelgeving sinds 1 november 2019 t.e.m. 31 mei 2020

Sinds 1 november 2019 is de geldigheidsduur van elk elektronisch voorschrift standaard 3 maanden min 1 dag vanaf de datum waarop het voorschrift wordt opgesteld. De terugbetalingstermijn van een elektronisch voorschrift wijzigt en is vanaf 1 november 2019 steeds gelijk aan de geldigheidsduur.

Voorbeeld:

elektronisch voorschrijven voorbeeld

Uitgestelde datum van aflevering

Als de voorschrijver een uitgestelde datum van aflevering bepaalt, dan zal deze datum altijd binnen de geldigheidsperiode van het voorschrift, namelijk 3 maanden min 1 dag, moeten vallen. Zo, niet dan is het voorschrift niet geldig.

Voorbeeld:

elektronisch voorschrijven voorbeeld

2. Regelgeving vanaf 1 juni 2020

Vanaf 1 juni 2020 zal een elektronisch voorschrift nog steeds standaard 3 maanden min 1 dag geldig zijn (idem overgangsperiode). Ook de terugbetalingstermijn blijft gelijk aan de geldigheidsduur van het voorschrift.

Uitgestelde datum van aflevering

De voorschrijver kan ook nog steeds een uitgestelde datum van aflevering bepalen. Deze moet opnieuw binnen de geldigheidsperiode van 3 maanden min 1 dag liggen.

Voorbeeld:

elektronisch voorschrijven voorbeeld

Afwijkende geldigheidsduur

Wat verandert er wel vanaf 1 juni 2020? De voorschrijver kan een kortere of langere geldigheidsduur bepalen van minimum 1 dag tot maximaal 1 jaar.

Voorbeeld:

elektronisch voorschrijven voorbeeld

Afwijkende geldigheidsduur met uitgestelde datum van aflevering

De voorschrijver kan nog steeds een uitgestelde datum van aflevering vastleggen indien hij een langere of kortere geldigheidsduur bepaalt. Deze uitgestelde datum van aflevering moet binnen de geldigheidsperiode van het elektronisch voorschrift liggen.

Voorbeeld:

elektronisch voorschrijven voorbeeld

(Hetzelfde principe geldt ook voor een langere geldigheidsdatum) 

3.  Conclusie

Sinds 1 november 2019:

Extra vanaf 1 juni 2020:

Deze nieuwe regelgeving leidt tot een logisch systeem waarbij sinds 1 november 2019 de terugbetalingstermijn en de geldigheidsduur van elektronische voorschriften op elkaar zijn afgestemd.

Indien je meer wil te weten komen over elektronisch voorschrijven, kan je je inschrijven op de GRATIS webinars van eenlijn.be

Terug naar overzicht

Zorg steeds voor een veilige PC-omgeving dankzij onze checklist!

Lees meer

Microsoft stopt met Basic Authentication & alles wat je hierover moet weten.

Lees meer

Inschrijven

Naam *
E-mailadres *

Deze website gebruikt cookies

Meer info Ok
x