Waarom is het delen van gezondheidsgegevens zo belangrijk?

Wat is het elektronisch patiëntendossier? 

Praktisch elke zorgverlener houdt een patiëntendossier van zijn patiënten bij. In een elektronisch patiëntendossier (EPD) bewaart je zorgverlener je medische gegevens digitaal.  

Wat zijn de voordelen van het elektronisch bijhouden van gezondheidsgegevens? 

Welke gegevens kunnen elektronisch gedeeld worden? 

De SumEHR 

De samenvatting van je elektronisch dossier (Sumehr) De Sumehr bevat de minimale gegevens die een arts nodig heeft om je gezondheidstoestand snel in te schatten en je de best mogelijke zorg te bieden. Zo kan een arts die je medische voorgeschiedenis niet kent (bijvoorbeeld een spoedarts of een arts die van wacht is), snel de juiste zorg geven.

Het medicatieschema 

Die gegevens vormen het zogenaamde medicatieschema: een volledig en up-to-date overzicht van alle medicatie die je inneemt of hoort in te nemen. Om negatieve bijwerkingen te vermijden, is het belangrijk dat je zorgverleners precies weten welke medicatie je inneemt. In noodsituaties kan het levensreddend zijn dat een spoedarts snel te weten kan komen welke medicatie je nodig hebt. 

Vaccinaties 

Wanneer de vaccinaties worden gedeeld en kan je zorgverlener op elk moment nakijken tegen welke ziektes je beschermd bent en of je geen (herhalings)vaccinatie moet krijgen. Zo vermijd je dat je te vaak tegen dezelfde ziekte wordt ingeënt. Je zorgverleners kunnen op elk moment checken of je voldoende beschermd bent, ook bv. bij een ongeval. Als ze weten welke vaccins je allemaal al gekregen hebt, kunnen ze bij een behandeling ook beter rekening houden met de kans op een allergische reactie. 

Het kind en Gezin dossier 

In Vlaanderen doet Kind en Gezin regelmatig een preventief medisch onderzoek bij kinderen tussen 0 en 3 jaar. Kind en Gezin heeft dus gegevens over alle kinderen van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest waarvan de ouders een beroep doen op de preventieve zorgdiensten van Kind en Gezin. Deze gegevens vormen het medisch kinddossier. 

Bevolkingonderzoeken 

De bevolkingsonderzoeken zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om voor bepaalde doelgroepen screeningsonderzoeken te organiseren. De bevolkingsonderzoeken worden georganiseerd door het centrum voor kankeropsporing. Het doel is om een eventuele kanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat er meer kans is op een succesvolle en minder ingrijpende behandeling. 

Gegevens van de ziekenhuizen, labo’s en instellingen 

Alle medische gegevens die nuttig zijn voor de behandeling van de patiënt kunnen gedeeld worden: 

Wat is de geïnformeerde toestemming? 

Zorgverleners mogen niet zomaar je gezondheidsgegevens elektronisch met elkaar delen. Dit kan alleen als jij hiervoor je geïnformeerde toestemming geeft. Je moet allereerst goed ingelicht zijn over het geven van je geïnformeerde toestemming. Pas nadat je jouw toestemming hebt gegeven, krijgen de zorgverleners die je behandelen zoals je huisarts, specialist, apotheker … toegang tot je gezondheidsgegevens. 

Hoe kan je een geïnformeerde toestemming registreren? 

Je kunt je toestemming op verschillende manieren geven:  
Registreer zelf je toestemming via www.mijngezondheid.be of via MyHealthViewer. Het aanmelden gebeurt met je elektronische identiteitskaart en PIN-code of met ITSME. 
Bepaalde zorgverlener kan een geïnformeerde toestemming voor jou registreren. 

Wie heeft toegang tot mijn gedeelde gezondheidsgegevens? 

Via een elektronisch platform, het eHealth-platform, wordt er digitaal geregistreerd welke zorgverleners je behandelen, oftewel, wie een individuele therapeutische relatie met jou heeft. Wanneer de zorgverlener je eID kaart inleest, is de therapeutische relatie bevestigd. Als je dit toelaat, weet het eHealth-platform dat je akkoord gaat met de behandeling en gegevensdeling. 

Hoe lang heeft een zorgverlener toegang? 

De therapeutische relatie, en dus de mogelijkheid van juist die zorgverlener om toegang te krijgen tot jouw patiëntgegevens, is beperkt in tijd. De duur is afhankelijk van de functie van de zorgverlener. Zo zal de therapeutische relatie met je GMD-houdende arts automatisch bevestigd zijn en voor een jaar geldig zijn (= de duur van de GMD-relatie).

Je geïnformeerde toestemming en therapeutische relaties beheren  

Nadat je je toestemming hebt gegeven, kun je ook de toegangsrechten beheren via www.mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Zo kun je:  

Terug naar overzicht

Zorg steeds voor een veilige PC-omgeving dankzij onze checklist!

Lees meer

Microsoft stopt met Basic Authentication & alles wat je hierover moet weten.

Lees meer

Inschrijven

Naam *
E-mailadres *

Deze website gebruikt cookies

Meer info Ok
x