Spoof-, smish- en phish-watte?

Criminelen doen er tegenwoordig alles aan om aan jouw persoonlijke gegevens te geraken en gaan daarbij erg inventief te werk. Daarom geven we jou hieronder graag wat meer tips om je data optimaal te beveiligen en veilig te surfen online.

Veilig surfen en bewust omgaan met je persoonlijke data online kan je leren!

Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen.

Het is een vorm van internetfraude waarbij oplichters mensen proberen te lokken naar valse websites, via mail of telefoon. De websites lijken op de echte sites, zodat jij nietsvermoedend je inlognaam, wachtwoord of creditcardnummer, je pincode of persoonlijke gegevens achterlaat en de oplichters zomaar aan de haal gaan met jouw gegevens. Hiermee willen ze geld van jou (en soms ook van je praktijk) stelen.

Opgelet dus! Want jouw gegevens zijn geld waard!

Heb je vragen bij de veiligheid van jouw bestaande netwerk? CareCoach helpt je graag bij een grondige screening zodat cybercriminelen geen kans krijgen! 

Opgelet voor spoofing!

Internetcriminelen gaan listig te werk. Ze blijven continu nieuwe methodes uitvinden om je in de val te lokken. Bij spoofing nemen criminelen een andere identiteit aan om jouw gegevens te kunnen lospeuteren en die op hun beurt te verkopen en geld mee te verdienen.

Op dit moment wordt er fanatiek gespooft. Criminelen doen zich voor als de belastingdienst, je bank, je telecomprovider, energiemaatschappij of zelfs als één van je collega’s.

Wees dus alert! Je krijgt zelden een mail van de belastingdienst. Banken vragen nooit per mail naar inlogcodes of pincodes van je bankkaart. Daarnaast klopt de tekst vaak niet, staan er spellingsfouten in, is het lettertype anders of is het logo onscherp.

Zorg steeds voor een veilig netwerk, een grondige back-up en stevige antivirus!


Advies nodig om te zien of we jouw zorgpraktijk nog verder kunnen optimaliseren? Contacteer ons voor meer info! 

Al gehoord van smishing?

Krijg je een raar SMS verzoek via een vreemd telefoonnummer (zoals ‘4000) en moet het plots snel gaan? Dan zou er een alarmbelletje moeten rinkelen! Een pas die binnen de 48 uur verloopt, je ‘moeder’ die bij het reisbureau staat en niet kan betalen, dringend je gegevens moeten bijwerken zodat je bankaccount niet geblokkeerd geraakt, …

Fraudeurs leiden je nietsvermoedend naar nepwebsites om jouw gegevens te kunnen stelen, sturen jou een betaalverzoek van een vriend in nood, verleiden je om malware op je telefoon te plaatsen.

Wat kan je zelf doen? Bij twijfel neem je best zelf contact op met de organisatie die je de SMS stuurt of contacteer je die ‘vriend in nood’ of je moeder die wacht op je betaling. Schrijf in geen geval zomaar een groot bedrag over op een rekeningnummer die je niet kent.

Veilig internetten en gezond omgaan met je persoonlijke gegevens is van levensbelang!
Hulp nodig? Wij adviseren je graag! 

Conclusie?

Internetcriminelen doen hun stinkende best om jou te lokken met nepberichten om jouw gegevens te delen. Maar als je goed kijkt en logisch nadenkt, zal het je al snel opvallen dat er iets niet klopt.

Kijk goed en klik nergens op. Staan er fouten in de tekst, is het logo onscherp, wordt er een nieuw banknummer voor je overschrijving vermeld? Schrijf nooit zomaar een grote som geld over. Geef zeker geen inlogcodes of pincodes online door en forward nooit een malafide mail maar neem een printscreen.

Blijf je twijfelen? Bel eerst en vooral de persoon die je per SMS vraagt om een bedrag over te schrijven of bel je bank, telecomprovider, energiemaatschappij, de belastingdienst of desbetreffende organisatie om alles te checken.

Wij zorgen graag samen met jou voor een veilige internetomgeving. Alles begint bij een veilig netwerk, een goede back-up en een degelijke antivirus! CareCoach adviseert je graag over optimale veiligheid online. Contacteer ons voor meer info op 050/77 11 00 of via support@carecoach.be.

Meer info? Deze blog zal je ongetwijfeld ook interesseren? De 4 meest voorkomende vormen van cybercrime.

Terug naar overzicht

Zorg steeds voor een veilige PC-omgeving dankzij onze checklist!

Lees meer

Microsoft stopt met Basic Authentication & alles wat je hierover moet weten.

Lees meer

Inschrijven

Naam *
E-mailadres *

Deze website gebruikt cookies

Meer info Ok
x