8 tips voor een succesvolle teleconsultatie
Heel belangrijk vóór je eraan begint: wees zen. Met andere woorden, be prepared. Als je zelf niet op je gemak bent zal de patiënt dat ook niet zijn. Zorg voor een aangepaste professionele omkadering.
1. Zorg voor een professionele en rustige ruimte
- Minimaliseer achtergrondgeluiden: Microfoons kunnen normale geluiden versterken. Het dragen van "rumoerige" sieraden of voorbijgaand verkeer kunnen bijvoorbeeld al het signaal al verstoren.
- Zorg voor een goede verlichting: Stel, indien mogelijk, je spreekkamer zo in dat er verlichting is die schaduwen en lichtcontrasten tot een minimum beperken. Plaats waar mogelijk de verlichting naar je toe in plaats van naar achteren en zet je niet voor buitenramen, om schaduw te vermijden.
2. Hou rekening met de locatie van je microfoon
Lijkt logisch maar sommige microfoons werken niet goed als je er niet rechtstreeks in spreekt. Leg geen papieren of andere voorwerpen op de microfoon. Weet jij waar jouw microfoon staat?
3. Camerapositie
Plaats de camera zo zodat je direct voor de camera zit. Houd oogcontact met de patiënt en kijk terwijl je praat in de lens in plaats van op je scherm, zo heb je online oogcontact. Ook je handen spelen een belangrijke rol bij lichaamstaal, dus zorg dat ze zichtbaar zijn.
4. Pas je kledij aan
Sommige kleuren en patronen in kledij zijn meer geschikt dan andere voor video, net als op televisie. Vermijd intense kleuren zoals rood (dat "bloedt" op het scherm), wit (dat schittering veroorzaakt) en zwart (dat het licht absorbeert). Je witte schort laat je dus beter aan de kapstok hangen. Complexe patronen, zoals strepen, maken het moeiilijk voor de camera om scherp te stellen en verminderen de kwaliteit van de transmissie.
5. Een strakke planning
Om zo efficiënt mogelijk te werken, plan je best de online consultaties op een vast moment in de week. Het brengt duidelijkheid in jouw agenda en zorgt niet voor twijfel bij de patiënt. Zo moet je niet iedere keer opnieuw je video set-up klaarzetten.
6. Testen, testen en nog eens testen
De belangrijkste voorbereiding is het videoconsultatieplatform op voorhand testen.
7. Informeer je patiënt
Als je voor de eerste keer een videoconsultatie opzet, informeer je patiënt vooraf over wat ze kunnen verwachten. Een belangrijk deel van de communicatie valt weg, namelijk de offline interactie, dus duidelijkheid is key.
- Wanneer en hoe gaat de video-consultatie door?
- Vermeld de soorten problemen die niet geschikt zijn voor advies op afstand, bijvoorbeeld problemen die duidelijk een lichamelijk onderzoek vereise
- Laat de patiënt op voorhand vragen beantwoorden om tijd te besparen.
Indien je patiënt niet openstaan voor video-consultaties, houd daar dan rekening mee.
8. Kies het juiste videoconsultatieplatform
Hoe kies je nu het beste videoconsultatieplatform?
- Simpel: Het platform moet door en door simpel zijn. Eén simpele klik op een link waardoor je automatisch bent waar je moet zijn.
- Stabiel: Stabiliteit van de conversaties: niets vervelender dan een gesprek te voeren met iemand die je pas na 5 seconden kan horen. Hiervoor is ook een stabiel netwerk noodzakelijk.
- Veilig: check of het platform GDPR-vriendelijk is, een end-to-end encryptie heeft (technische beveiliging van gesprekken) en voorzien is van andere beveiligingsmaatregelen zoals dubbele authenticatie (link via email en SMS).
Interessante info betreffende de veiligheid van de platformen kan je vinden op de website van het ehealth-platform.