8 tips voor een succesvolle teleconsultatie

Heel belangrijk vóór je eraan begint: wees zen. Met andere woorden, be prepared. Als je zelf niet op je gemak bent zal de patiënt dat ook niet zijn. Zorg voor een aangepaste professionele omkadering.   

8 tips voor een succesvolle teleconsultatie


1. Zorg voor een professionele en rustige ruimte

2. Hou rekening met de locatie van je microfoon

Lijkt logisch maar sommige microfoons werken niet goed als je er niet rechtstreeks in spreekt. Leg geen papieren of andere voorwerpen op de microfoon. Weet jij waar jouw microfoon staat? 

 

3. Camerapositie 

Plaats de camera zo zodat je direct voor de camera zit. Houd oogcontact met de patiënt en kijk terwijl je praat in de lens in plaats van op je scherm, zo heb je online oogcontact. Ook je handen spelen een belangrijke rol bij lichaamstaal, dus zorg dat ze zichtbaar zijn. 

4. Pas je kledij aan

Sommige kleuren en patronen in kledij zijn meer geschikt dan andere voor video, net als op televisie. Vermijd intense kleuren zoals rood (dat "bloedt" op het scherm), wit (dat schittering veroorzaakt) en zwart (dat het licht absorbeert). Je witte schort laat je dus beter aan de kapstok hangen. Complexe patronen, zoals strepen, maken het moeiilijk voor de camera om scherp te stellen en verminderen de kwaliteit van de transmissie.  


5. Een strakke planning

Om zo efficiënt mogelijk te werken, plan je best de online consultaties op een vast moment in de week. Het brengt duidelijkheid in jouw agenda en zorgt niet voor twijfel bij de patiënt. Zo moet je niet iedere keer opnieuw je video set-up klaarzetten. 


6. Testen, testen en nog eens testen

De belangrijkste voorbereiding is het videoconsultatieplatform op voorhand testen.  


7. Informeer je patiënt

Als je voor de eerste keer een videoconsultatie opzet, informeer je patiënt vooraf over wat ze kunnen verwachten. Een belangrijk deel van de communicatie valt weg, namelijk de offline interactie, dus duidelijkheid is key.

Indien je patiënt niet openstaan voor video-consultaties, houd daar dan rekening mee.


8. Kies het juiste videoconsultatieplatform

Hoe kies je nu het beste videoconsultatieplatform? 


Interessante info betreffende de veiligheid van de platformen kan je vinden op de website van het ehealth-platform.

Heb je nog hulp nodig om een video consultatie tot een goed einde te brengen op technisch vlak. Bel ons op 050 77 11 00 of stuur een mailtje naar support@carecoach.be.

Terug naar overzicht

Zorg steeds voor een veilige PC-omgeving dankzij onze checklist!

Lees meer

Microsoft stopt met Basic Authentication & alles wat je hierover moet weten.

Lees meer

Inschrijven

Naam *
E-mailadres *

Deze website gebruikt cookies

Meer info Ok
x