8 gezondheidsapps goedgekeurd door de Belgische overheid

mHealth Belgium is het Belgische platform voor mobiele applicaties die CE-gemarkeerd zijn als medisch hulpmiddel. Reeds 8 apps hebben de eerste checks van het validatietraject doorstaan (CE-markering, GDPR, naleving van de beveiligings- en authenticatieregels enz.).  


Hier een overzicht: 

Top 8 ehealth applicaties

FibriCheck 

https://www.youtube.com/watch?v=sXKGI4-W9Qg

FibriCheck is de eerste medische applicatie met de CE-keuring volgens klasse IIa om het hartritme te controleren en te monitoren door enkel gebruik te maken van de camera van de smartphone. 
 

Airview 

https://www.youtube.com/watch?v=s492Hq0r5Y0 
AirView is een veilige cloud-oplossing, voor het screenen, vaststellen en het beheren van de behandeling van uw patiënten die aan slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen of respiratoire insufficiënties leiden. 

Comunicare 

Het Comunicare-platform verzamelt informatie voor de patiënt en stelt deze gegevens ter beschikking aan het zorgteam. 
Comunicare innoveert in de personalisatie van de informatie over het zorgpad en in de intelligente interactie tussen patiënt en zorgverlener. 

MoveUP 

MoveUP is een revalidatiemethode die toelaat om patiënten voor- en na een heup- of knieoperatie optimaal te laten revalideren. 
Je wordt begeleid door een team van gespecialiseerde kinesitherapeuten en artsen die op elk moment in contact staan met de behandelende chirurg en ziekenhuis. 
De begeleiding gebeurt via een app op tablet of smartphone en bevat individueel aangepaste oefeningen, activiteitsadvies, medicatie, informatie en coaching. 
Via een ingebouwde berichtenfunctie kan je steeds vragen stellen aan de therapeuten, ook tijdens het weekend. 

Remecare 

De RemeCare Oncologie app zorgt ervoor dat zorgverleners en patiënten in de thuisomgeving sneller met elkaar kunnen communiceren over de opvolging van hun chemo-behandeling. Wanneer patiënten thuis hun medicatie-innames en de ernst van de nevenwerkingen van de behandeling registreren, kan het oncologisch team in het ziekenhuis sneller een aantal nevenwerkingen behandelen en de dosering van de chemo-behandeling zo optimaal mogelijk instellen. 

Syndo  

De Syndo-applicatie is bedoeld voor patiënten met hartfalen of hartinfarct die acuut behandeld of opgenomen werden. 
Er is continue opvolging met 3 kwalitatieve toestellen: een weegschaal, bloeddrukmeter en bewegingsmonitor die je thuis kan gebruiken en die automatisch synchroniseren met de SYNDO-app. Dankzij deze dagelijkse resultaten heeft je dokter altijd een up-to-date overzicht van je situatie bij de hand. 

MySugr 

https://www.youtube.com/watch?v=uz1AOdBwz7M 

De mySugr app is een diabetes tracker op je iPhone. mySugr gaat je helpen bij de controle van je bloedsuikerspiegel, je koolhydraten, je insulinegebruik en het vermijden van hypers/hypo’s. 
 
Patiënten kunnen voorlopig niet rekenen op een terugbetaling van medische apps. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij bedrijven in de sector. Het RIZIV, dat zich buigt over terugbetalingen, werkt aan een procedure om medische apps terug te betalen, maar kan geen concrete timing geven wanneer die effectief begint.  

https://www.medi-sfeer.be/nl/nieuws/e-health/terugbetaling-medische-applicaties-loopt-vertraging-op.html

Conclusie 

Health-apps bieden een manier aan om enorme hoeveelheden data te verzamelen die kunnen worden gebruikt in het kader van gepersonaliseerde en preventieve geneeskunde. 
In het licht van de enorme uitdagingen van het beheer van chronische ziekten heeft mHealth belangrijke potentiële voordelen zoals de mogelijkheid om verschillende disciplines samen te laten werken en de mogelijkheid om gegevens te delen waardoor echte geïntegreerde zorg mogelijk wordt. 
 
https://www.mckinsey.com/industries/pharmaceuticals-and-medical-products/our-insights/how-health-apps-are-promising-to-reshape-healthcare 

Terug naar overzicht

Zorg steeds voor een veilige PC-omgeving dankzij onze checklist!

Lees meer

Microsoft stopt met Basic Authentication & alles wat je hierover moet weten.

Lees meer

Inschrijven

Naam *
E-mailadres *

Deze website gebruikt cookies

Meer info Ok
x